The Daily Mail
Gepubliceerd op 28 juli 2022
door SUE REID
Origineel: The Daily MailThis could become the biggest medical scandal of the century, argues SUE REID

Gezond verstand begint eindelijk de overhand te krijgen in de wereld van de medische zorg voor kinderen die twijfelen aan hun geslacht.

De sluiting volgend voorjaar van de enige genderkliniek voor kinderen van het NHS (National Health Service) is een essentiële en langverwachte stap in het rechtzetten van de fouten van wat het grootste medische schandaal van deze eeuw zou kunnen zijn: het routinematige gebruik van medicijnen die de puberteit bij kinderen blokkeren.

Deze krachtige medicijnen kunnen de vruchtbaarheid in gevaar brengen en de mogelijkheid creëren voor brute chirurgie om geslachtsorganen te wijzigen. In dit land zijn deze medicijnen zelfs gegeven aan kinderen van slechts tien jaar oud.

Kinderen met genderidentiteitsproblemen verwachten dat hormoonblokkers (medicijnen die de puberteit vertragen) snel worden aangeboden. Ze denken dat deze medicijnen al hun zorgen zullen oplossen: hun uiterlijk, hun gebrek aan vrienden, lichamelijke veranderingen en typische tienerangst

Andere landen hebben het gebruik ervan bij kinderen verboden. Zweden heeft vorig jaar het gebruik van puberteitsblokkers onder 18-jarigen aan banden gelegd, waarbij een vooraanstaande kinderarts uit Stockholm zei dat ze kinderen ‘chemisch castreren’, wat geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Ook Frankrijk is ermee gestopt. De toonaangevende medische academie geeft de schuld aan een sociale media gekte die de vraag naar deze medicijnen aanwakkert onder tieners, waaronder vooral meisjes.

Waarom heeft het VK er zo lang over gedaan om op te treden? Niemand weet hoeveel honderden kinderen in het VK zijn geschaad als gevolg van het gebruik ervan. Vier jaar geleden begon ik voor het eerst onderzoek te doen naar het Gender Identity Service (GIDS) in de Tavistock Clinic in Londen, nadat ik een tip had gekregen van bezorgde medici die daar werkten of er hadden gewerkt. Wat ik zag was afschuwelijk.

Voormalig verpleegster Susan Evans vertelde me: ‘Kinderen met genderidentiteitsproblemen verwachten dat hormoonblokkers (medicijnen die de puberteit vertragen) snel worden aangeboden. Ze denken dat deze medicijnen al hun zorgen zullen oplossen: hun uiterlijk, hun gebrek aan vrienden, lichamelijke veranderingen en typische tienerangst.

Ze waarschuwde: ‘Ik denk dat de risico’s van puberteitsblokkers gaan over lange termijn, inclusief vruchtbaarheidsverlies. Ik ben bang dat ze de volledige ontwikkeling van het puberteitsbrein in de weg staan.

De beslissing van het NHS om Tavistock te sluiten komt na een onafhankelijk onderzoek in de kliniek door Dr. Hillary Cass, die zei dat hun werk ‘geen veilige en haalbare optie’ was voor jonge mensen.

Hun geestelijke gezondheidsproblemen worden ‘overschaduwd‘ ten gunste van genderidentiteitskwesties, aldus het rapport, te midden van beschuldigingen dat de kliniek zich haast om hen blokkers te geven.

We waren al gewaarschuwd voor verontrustende problemen in de kliniek.

Ook Sajid Javid sloeg als minister van volksgezondheid alarm. Hij beweerde dat de angst onder medici om als ‘transfoob‘ te worden bestempeld, een behoorlijk debat of onderzoek over medische behandeling van transjongeren had verhinderd.

Dr. David Bell, een adviserend psychiater, die bij de Tavistock werkte en de directeur van het personeel was, schreef een verwoestend rapport waarin stond dat GIDS ‘niet geschikt was voor het beoogde doel’.

Hij verklaarde dat: ‘de behoeften van kinderen jammerlijk en onvoldoende worden vervuld, en dat sommigen verder zullen leven met de schadelijke gevolgen‘.

Dan is er Keira Bell, die in januari 2020 haar hartverscheurende verhaal aan de Daily Mail vertelde. Ze legde me uit dat ze op haar zestiende geen meisje meer wilde zijn en dat ze na drie GIDS-consultaties van een uur puberteitsblokkers kreeg voorgeschreven.

Drie jaar later liet ze haar borsten verwijderen tijdens een NHS-operatie, maar kreeg later spijt van haar beslissing om een man te worden en beëindigde de transitie, hoewel ze vreest dat haar vruchtbaarheid onherstelbaar is beschadigd.

Keira verscheen dapper in het Hooggerechtshof en smeekte rechters om artsen te controleren die puberteitsblokkers zo gemakkelijk aan kinderen geven.

De gezondheidswaakhond Care Quality Commission beoordeelde vorig jaar de genderkliniek voor kinderen met ‘onvoldoende’ en eiste regelmatig updates over het groeiend aantal wachtlijsten (vooral van meisjes die jongens willen worden).

Ook Sajid Javid sloeg als minister van volksgezondheid alarm. Hij beweerde dat de angst onder medici om als ‘transfoob‘ te worden bestempeld, een behoorlijk debat of onderzoek over medische behandeling van transjongeren had verhinderd.

Eerder deze maand, voordat hij aftrad, kondigde hij een wetswijziging aan om de inzage mogelijk te maken van vertrouwelijke NHS-gegevens van transpatiënten, van wie velen nu volwassen zijn en puberteitsblokkers kregen toen ze kinderen of tieners waren.

De dossiers zullen worden onderzocht als onderdeel van de doorlopende beoordeling van Dr. Cass, die de waarheid zal onthullen over degenen die spijt hebben, of er overhaast toe werden aangespoord puberteitsblokkers te nemen.

De puberteitsremmende medicijnen zullen eveneens onder de loep worden genomen, waarbij Dr. Cass waarschuwt dat er ‘onvoldoende‘ bewijs is van hun voordelen.

Het is een beleefde manier om dit te zeggen.

In Zweden – die een pionier was op het gebied van transgender behandeling bij kinderen en er inmiddels mee stopte – zijn de gevaren van deze medicijnen duidelijk. Een tiener genaamd Leo, die puberteitsblokkers kreeg toen hij 11 jaar oud was in het Karolinska University Hospital Children’s Gender Identity Service, heeft als gevolg daarvan catastrofale schade opgelopen, alsook 12 andere kinderen.

Hun aandoeningen omvatten leverbeschadiging, onverklaarbare gewichtstoename tot twaalf kilo, geestelijke gezondheidsproblemen en, in het geval van Leo, verzwakte botten die worden gezien bij mensen van 70 jaar, en een onvolgroeide lichaamslengte.

De Zweedse gezondheidsfunctionarissen zeggen dat de spraakmakende zaak van Keira Bell, die nu een twintiger is, van invloed was op hun beslissing om puberteitsblokkers te beperken.

In een weinig gepubliceerd rapport over puberteitsremmende medicijnen, twee jaar geleden vrijgegeven door de genderkliniek van Tavistock, werd toegegeven dat sommige kinderpatiënten tekenen hadden van een onvolgroeide lengte en dunne botdichtheid vertoonden in vergelijking met leeftijdsgenoten die deze medicatie niet hadden genomen.

Destijds leek het rapport over het hoofd gezien. Laten we in het belang van onze kinderen hopen dat dit soort bewijs nooit meer verborgen zal blijven.


Origineel: The Daily MailThis could become the biggest medical scandal of the century, argues SUE REID

Lees meer

Home » Dit kan het grootste medisch schandaal van de eeuw worden

Share This