De Standaard
Gepubliceerd op 13 september 2022
Marleen Finoulst & Patrik Vankrunkelsven
Arts en hoofdredacteur Gezondheid en Wetenschap &
Arts en directeur Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine

Het volledige artikel: De StandaardKritiek op puberteitsremmers is niet transfoob

Zijn puberteitsremmers veilig? Volgens Marleen Finoulst en Patrik Vankrunkelsven is dat onvoldoende bewezen. We weten te weinig over de langetermijneffecten.

Wie kritiek uit op het gebruik van geneesmiddelen die de puberteit ‘on hold’ zetten bij kinderen die worstelen met hun genderidentiteit, wordt als transfoob of conservatief weggezet. Dat bleek uit de reacties op de column van Griet Vandermassen (DS 7 september). Als artsen vragen we om dit debat sereen en wetenschappelijk te voeren. De langetermijneffecten van puberteitsremmers op de gezondheid van jonge kinderen (tussen 8 en 14 jaar) zijn onbekend, en er zijn belangrijke redenen tot bezorgdheid.

Pauzeknop

Op de website Transgenderinfo.be staat: ‘De behandeling met puberteitsremmers is omkeerbaar en dus niet definitief, ze is eerder ondersteunend. Kinderen of jongeren kunnen altijd stoppen met puberteitsremmers: dan gaat het eigen puberteitsproces gewoon door.’ Daarover bestaat ernstige twijfel. Puberteitsremmers zijn geneesmiddelen die de productie van geslachtshormonen onderdrukken door in te spelen op de hypofyse in de hersenen. Ze werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van kinderen met pubertas praecox: een afwijkende medische aandoening gekenmerkt door een te vroege puberteit. Die wordt tijdelijk afgeremd door de medicatie. Diezelfde puberteitsremmers worden nu gegeven aan gezonde kinderen met genderdysforie, bij aanvang van de puberteit.

Studies wijzen op mogelijke complicaties, zoals botontkalking, en op een verstoring van cognitieve ontwikkelingsprocessen in de hersenen, waardoor de kinderen niet langer in staat lijken om complexe problemen te ontrafelen. Die potentieel ernstige nevenwerkingen vragen grondig wetenschappelijk onderzoek. Ook in Gent hebben ze nog weinig zicht op de impact van puberteitsremmers op de gezondheid, omdat de meeste behandelingen pas in de laatste jaren werden opgestart.

Lees het volledige artikel op:

De StandaardKritiek op puberteitsremmers is niet transfoob

Zie ook het artikel:

The Tavistock Centre

De StandaardJe bent jong en wil in transitie – Griet Vandermassen – 7 september 2022

Een reflectie op de sluiting van Tavistock

Home » Kritiek op puberteitsremmers is niet transfoob

Share This