HUMO Open venster

Gepubliceerd op 6 oktober 2023
Frank Roels – emeritus professor Menselijke Anatomie en Embryologie, UGent
Origineel: HUMO Open venster‘Met 12- tot 14-jarigen moet je het niet hebben over hormonen slikken en chirurgische ingrepen’

Ik vrees dat veel critici en commentatoren de EVRAS-richtlijnen voor het Franstalige onderwijs niet hebben gelezen. Je kunt je nochtans pas een mening vormen nadat je de oorspronkelijke bron hebt geraadpleegd. Ik heb dat wel gedaan, en volgens mij zijn de EVRAS-richtlijnen op meerdere punten onrustwekkend.

Moet het onderwijs het met alle 12- tot 14-jarigen hebben over de transitiemogelijkheden, hormonen slikken en chirurgische ingrepen? Als embryoloog en biomedisch wetenschapper vind ik dat het lichaam noch de geest daar op die leeftijd al rijp voor zijn. Er verandert voortdurend zoveel, zelfs bij volwassenen, niet alleen biologisch maar ook door ervaringen. De chirurgische ingrepen zijn evenwel onomkeerbaar.

Volgens mij zouden die tieners te horen moeten krijgen dat een transitie door hormonenbehandelingen en/of operaties sterk af te raden is zolang de geestelijke en lichamelijke volwassenheid niet bereikt is. Idealiter moet de persoon die genderdysforie ervaart, al seksuele ervaringen met meerdere partners beleefd hebben, voor die een beslissing over transitie kan nemen. Voor het overige ben ik 100 procent voorstander van een uitgebreide en wetenschappelijke seksuele, biologische en morele voorlichting.

Share This