vrt nws

Britse artsen hebben fouten gemaakt door kinderen die worstelen met hun genderidentiteit jarenlang puberteitsremmers te geven. Dat stelt een nieuw rapport. “Een giftig debat heeft de medische wereld in het Verenigd Koninkrijk zo gepolariseerd dat discussies over medische methodes lang onmogelijk waren”, zegt correspondent Lia Van Bekhoven.

“De behandeling van genderidentiteit voor jongeren is gebaseerd op opmerkelijk zwak bewijs”, staat in het nieuwe Britse rapport van de gerenommeerde kinderarts Hilary Cass. Bovendien kregen “jonge patiënten puberteitsblokkers en hormoonbehandelingen ondanks een gebrek aan onderzoek naar de impact ervan”.

Cass startte met haar onderzoek in 2020, op vraag van de Britse gezondheidsdienst NHS. De NHS constateerde dat veel meer kinderen zich melden voor een gendertransitie. Het gaat over uiterst kwetsbare tieners die zich bij de kliniek melden met vaak ernstige psychische problemen als gevolg van genderdysforie. Dat is het gevoel dat je biologische geslacht niet past bij je genderidentiteit.

“Giftig debat”

In 2022 kwam Cass al met een tussentijds rapport. Daarin bepleitte ze een grondige herziening en uitbreiding van de Britse genderzorg. Vandaag komt ze met het volledige rapport en dat is vernietigend voor de genderzorg van Britse kinderen.

“Britse tieners die met genderproblemen zaten, kregen de afgelopen 10 jaar makkelijk hormonenremmers toegediend. Nochtans lossen die remmers de problemen van die tieners niet op.” Dat zegt Lia Van Bekhoven, correspondent in het Verenigd Koninkrijk, in De Wereld Vandaag op Radio 1.

“Dit rapport concludeert dat de medische hormoonbehandeling niet gebaseerd is op een overtuigend bewijs. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn op het sociale leven en op het brein. Bovendien waren ouders, docenten en mensen uit de gezondheidszorg bang om zich kritisch te uiten”, zegt Van Bekhoven.

Ze vreesden verweten te worden voor een transfoob, iemand die discrimineert tegenover transgender mensen. “Een giftig debat heeft de medische wereld zo gepolariseerd dat discussies over medische methodes onmogelijk waren.”

België en Scandinavië

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk staat de genderzorg voor jongeren en kinderen ter discussie. In Zweden concludeerde de overheid dat de risico’s van hormonale behandeling bij jongeren vandaag groter zijn dan de mogelijke voordelen, enkel in uitzonderlijke gevallen mag het nog. Ook Finland werd veel terughoudender. In België stijgt het aantal jongeren die in transitie willen met mannelijke of vrouwelijke hormonen.

Het rapport komt met verschillende aanbevelingen. “Patiënten die zich aanmelden bij een specifieke transgenderkliniek, hebben vaak andere problemen. Ze kampen met stress, depressie, autisme of ADHD. Er is een aanbeveling die zegt om al die andere problemen in beschouwing te nemen en hormonen minder snel uit te schrijven.”

Zowel de regering van de Britse premier Rishi Sunak als de oppositie nemen dit rapport serieus. “Ze zullen ver gaan om de aanbevelingen uit het rapport in te voeren”, vertelt Van Bekhoven. “Dat klinkt mooi, maar een oplossing in de praktijk zal er niet meteen zijn. De wachtlijsten zullen lang blijven en jongeren zullen niet snel geholpen worden.”

Share This