Welt
Wie ARD und ZDF unsere Kinder indoktrinieren
Welt – 1 juni 2022
Van Rieke Hümpel, Uwe Steinhoff, Antje Galuschka, Alexander Korte, Marie Vollbrecht

Hoe ARD en ZDF onze kinderen indoctrineren

Transgender-ideologie in de “Show met de muis”, video’s over penisverwijdering of drugsseks:
Onze vijf gastauteurs, biologen en artsen, hebben bijdragen van publieke omroepen
geanalyseerd. Onze beschuldiging: ARD, ZDF en Co. volgen een gevaarlijke agenda.


In de eerste plaats gaat het ons om wetenschappelijke correctheid. Wij, een groep van wetenschappers, hadden ons tot doel gesteld de verkeerde informatie rondom ‘Gender als spectrum‘ op te sporen. We wilden weten of het echt waar was dat in de publieke omroep (ÖRR) de bevestigde wetenschappelijke kennis van het binaire geslacht in twijfel wordt getrokken. Dat was aan ons gemeld en we konden het eerst nauwelijks geloven.


EVA ENGELKEN
Gepubliceerd op 1 juni 2022
door Eva Engelken
Origineel: Aufruf: Schluss mit der Falschberichterstattung des öffentlich-rechtlichen Rundfunks!

Wij wetenschappers en artsen roepen de publieke omroepen op om biologische feiten en wetenschappelijke bevindingen naar waarheid te presenteren. We eisen het verwerpen van de ideologische benadering van transseksualiteit, maar een op feiten gebaseerde presentatie van biologische feiten volgens de stand van onderzoek en wetenschap.

Wij, ondergetekenden, als academici, hebben lang gezien hoe publieke omroepen zich voorstellingen van “queer” transgender-ideologie hebben toegeëigend terwijl ze wetenschappelijke feiten ontkenden.

Het uitgangspunt is altijd de valse bewering dat er niet slechts één mannelijk en één vrouwelijk geslacht is, maar een verscheidenheid aan geslachten of tussenstadia tussen man en vrouw. De duidelijke notie van seks, die anisogame reproductie mogelijk maakt, wordt vermengd met psychologische en vooral sociologische claims, met als gevolg dat er conceptuele ambiguïteit ontstaat.

De verwarring van termen en de daarmee gepaard gaande betekenisverschuiving zijn uiteindelijk gericht op de uitvoering van politieke eisen.

Het onderwerp ’trans’ wordt via de publieke omroep bij kinderen en jongeren gebracht, met als resultaat dat het aantal kinderen en jongeren dat wordt behandeld voor genderdysforie in minder dan tien jaar tijd vervijfentwintigvoudigd is.

Deze transhype wordt aangewakkerd in tv-programma’s, radioreportages en op de sociale mediakanalen van de publieke omroep en de “weg naar het juiste lichaam” wordt beschreven als een zeer gemakkelijke stap. Het gaat over meisjes bij wie borsten en baarmoeder operatief worden verwijderd en het gebruik van puberteitsblokkers die voorkomen dat primaire en secundaire geslachtskenmerken zich ontwikkelen. De mogelijke, deels onomkeerbare lichamelijke en psychische gevolgen van dergelijke maatregelen worden niet beschreven.

De berichtgeving is veeleer bedoeld om een stem te geven aan beweringen van queer/trans-lobbygroepen dat iemand zijn biologische geslacht kan veranderen door zich sociaal als dat geslacht te identificeren. Hier worden voorbereidingen getroffen voor de hervorming van de transseksuele wet die door de Groenen en FDP is gepland, volgens welke in de toekomst iedereen zijn geslachtsvermelding moet kunnen veranderen door middel van een taalhandeling en kinderen op veertienjarige leeftijd in staat moeten zijn om te beslissen over een hormonale en chirurgische aanpassing naar het andere geslacht, zelfs tegen de wil van hun ouders.

Wij als wetenschappers zijn sterk gekant tegen het idee dat vrouwen en mannen slechts sociale constructies of gevoelde identiteiten zijn. We zien de verworvenheden van de vrouwenbeweging bedreigd worden, want voortaan kan elke man zich vrouw noemen en haar beschermde zones binnendringen. Maatregelen ter bevordering van vrouwen worden ondermijnd, evenals hun bescherming tegen geweld. Kinderen worden gedwongen om tijdens de puberteit een beslissing te nemen voordat ze de puberteit bereiken, waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien.

In dit dossier laten we zien hoe massaal de publieke omroep de wetenschap negeert, valse claims verspreidt en voortdurend het mediastaatsverdrag schendt:

 • De berichtgeving volgt de erkende journalistieke grondprincipes niet, zij zijn niet onafhankelijk noch feitelijk.
 • Beweringen worden verspreid zonder dat ze voorafgaand zorgvuldig worden gecontroleerd op waarheid en herkomst.
 • De principes van objectiviteit en onpartijdigheid in de verslaggeving worden voortdurend geschonden, er is geen diversiteit van meningen of een evenwichtig aanbod in transverslaggeving. In plaats daarvan worden afbeeldingen en handleidingen van transverenigingen ongecontroleerd overgenomen van Instagram en aanbevolen aan kinderen.
 • In de jeugdprogramma’s en sociale media wordt herhaaldelijk de formulering van het media staatsverdrag geschonden, inzake respect voor de menselijke waardigheid en de bescherming van morele en religieuze overtuigingen. Grenzen van schaamte worden afgebroken. Voor kinderen en jongeren worden pornografische afbeeldingen aangeboden zonder leeftijdsverificatie.

Wij eisen een onmiddellijke koerswijziging in de publieke omroep. Het hier verzamelde materiaal spreekt voor zich en is slechts het topje van de ijsberg. Onze documentatie toont onjuiste voorstellingen en bevooroordeelde rapportages, termverschuivingen en termverwarring. In de publieke omroep worden wetenschappers en critici niet gehoord, maar dubieuze ‘experts‘ (de politiek actieven en hun zogenaamde bondgenoten) krijgen veel ruimte. Kritische vragen ontbreken, er ontstaat een vertekend beeld van de werkelijkheid dat gebaseerd is op weerlegbare valse informatie – en zo worden kinderen en jongeren zelf geïndoctrineerd in een voorheen ongevaarlijke “Sendung mit der Maus” (show met de muis).

We roepen niet alleen de redactie en directeuren van de publieke omroep op om het roer om te gooien, maar doen ook onze oproep aan de controleorganen van de radio- en televisieraden en aan de politiek: werk actief aan een passende, neutrale berichtgeving van de publieke omroep, naar waarheid en met respect voor de menselijke waardigheid!

Het initiatief van 120 wetenschappers, psychologen, opvoeders en vertegenwoordigers van andere beroepen is een losse vereniging die uitsluitend dient om het publiek te informeren en voor te lichten.


Initiatiefnemers en eerste ondertekenaars

 1. prof.dr. Uwe Steinhoff, hoogleraar en hoofd van de afdeling politiek en openbaar bestuur aan de Universiteit van Hong Kong
 2. Dipl. Biol. Rieke Hümpel, afgestudeerd bioloog, freelance tekstschrijver en journalist, Berlijn
 3. dr Alexander Korte, senior arts aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München
 4. Prof. Axel Meyer, PhD, evolutiebioloog aan de Universiteit van Konstanz
 5. dr Antje Galuschka. Bioloog, Techau
 6. dr Michael Hümpel, biochemicus, Lübeck
 7. Prof. Ilse Jacobsen, PhD, dierenarts en hoogleraar Microbiële Immunologie aan de Friedrich Schiller Universiteit Jena
 8. MSc Marie-Luise Vollbrecht, Master of Science; PhD student aan de Humboldt Universiteit, Berlijn
 9. dr Sandra Kostner, socioloog, Stuttgart
 10. prof.dr. Wolf-Dieter Schleuning, arts en moleculair bioloog, Berlijn
 11. prof.dr. medisch Aglaja Valentina Stirn, hoogleraar psychosomatische geneeskunde en seksuele geneeskunde, Universiteit van Kiel
 12. prof.dr. Dipl.-Psych. Jorge Ponseti, Academisch Ziekenhuis Sleeswijk-Holstein, Kiel
 13. prof.dr. met betrekking tot. natuurlijk Klaus-Dieter Rosenbaum, biofysicus, Universiteit van Greifswald
 14. prof.dr. Herwig Baier, neurobioloog, Martinsried
 15. prof.dr. Michael Wink, Instituut voor Farmacie en Moleculaire Biotechnologie, Universiteit van Heidelberg
 16. prof.dr. Max von Tilzer, Aquatische ecologie, Universiteit van Konstanz
 17. prof.dr. Andreas Schmid, Publiek Management, Universiteit van Hannover
 18. prof.dr. Felix Plamper, Instituut voor Fysische Chemie, TU Bergakademie Freiberg
 19. dr met betrekking tot. natuurlijk habil. Jürgen Lampe, computerwetenschapper en IT-consultant, Frankfurt
 20. prof.dr. Jörg Matysik, Analytische Chemie, Universiteit van Leipzig
 21. prof.dr. Ernst-Erich Doberkat, computerwetenschapper, TU Dortmund
 22. prof.dr. Bernd Bohrmann, Bioloog, Hoffmann LaRoche
 23. prof.dr. Klaus Wagner, prof.m. aan het Instituut voor Computerwetenschappen aan de Universiteit van Würzburg
 24. prof.dr. Klaus Morawetz, Theoretische fysica, Hogeschool van Münster
 25. prof.dr. Siegfried Scherer, Technische Universiteit van München, School of Life Sciences
 26. prof.dr. Thomas Nattermann, Instituut voor Theoretische Fysica, Universiteit van Keulen
 27. prof.dr. Heribert Vollmer, Professor, Faculteit Elektrotechniek en Computerwetenschappen, Leibniz Universität Hannover
 28. prof.dr. Gerd Wagner, computerwetenschapper, Brandenburg Technical University Cottbus-Senftenberg en Old Dominion University, VS
 29. prof.dr. Helmut Niegemann, onderwijs- en mediapsycholoog, Universiteit van Erfurt
 30. dr medisch Klaus Ueberreiter, hoofdarts en hoofd van de praktijk voor plastische chirurgie van de Birkenwerder Park Clinic, Birkenwerder
 31. prof.dr. Ulrike Gimsa, immunoloog, Research Institute for Farm Animal Biology (FBN) Dummerstorf
 32. prof.dr. met betrekking tot. natuurlijk Gisela Müller-Plath, gediplomeerd psycholoog, neurowetenschappelijk doctoraat, leerstoel voor psychologie van nieuwe media en methodologie TU Berlijn
 33. prof.dr. Paul G. Layer, Technische Universiteit van Darmstadt, Ontwikkelingsbiologie en neurogenetica, Darmstadt
 34. prof.dr. Marion Felder, universitair docent onderwijskunde, Keulen/Koblenz
 35. prof.dr. medisch Heinrich Schmidt, arts (specialist in pediatrie), München
 36. Prof. Georg Meggle, filosoof, emeritus aan de Universiteit van Leipzig / gast aan de American University in Caïro (AUC)
 37. prof.dr. Markus U. Mock, computerwetenschapper, Hogeschool, Landshut
 38. prof.dr. Peter Bender, Faculteit Elektrotechniek, Informatica en Wiskunde, Universiteit van Paderborn
 39. prof.dr. Bernd Ahrbeck, Psychoanalytisch Onderwijs, Internationale Psychoanalytische Universiteit Berlijn
 40. Prof. Gerd Wechslung, (gepensioneerd) Theoretische Informatica, Friedrich Schilller Universiteit Jena
 41. prof.dr. Barbara Holland-Cunz, politicoloog gespecialiseerd in politiek en gender, Gießen
 42. prof.dr. Alan Rendall, wiskundige, Universiteit van Mainz
 43. Prof. Ernst Peter Fischer, historicus van de wetenschap, Heidelberg
 44. prof.dr. legaal Günter Reiner, advocaat, Helmut Schmidt Universiteit Hamburg
 45. Prof. Jochen Schaaf, muziekleraar, IFEN, Luxemburg
 46. prof.dr. Inken Prohl, hoogleraar Religiewetenschappen, Universiteit van Heidelberg
 47. prof.dr. Robert Wagner, hoogleraar internationaal management, Nordhausen
 48. dr Annette Diehl, huisarts, Keulen
 49. dr Thomas Sukopp, filosoof, Universiteit van Siegen
 50. dr medisch Jochen Hümpel, internist, Lübeck
 51. dr medisch dierenarts Markus Lau, dierenarts, CEO Essen
 52. Dr. med. Gabriele Tschink-Enderlin, arts, Berlijn
 53. dr Ulrich Oberdieck, biochemicus, Berlijn
 54. dr med Regina Nause, specialist in neurologie en psychiatrie, Lutherstadt Eisleben
 55. dr medisch dierenarts Franziska Doebelt, gepensioneerd dierenarts, Bremen
 56. dr med Reinhard Horowski, Chief Executive Officer (CEO), specialist in farmacologie
 57. dr Philipp Schult, Universitair Ziekenhuis Bonn
 58. dr Renate Försterling, dokter, Berlijn
 59. dr Christian Mézes, Departement Natuurkunde, Schwäbisch Gmünd Onderwijsuniversiteit
 60. dr fil. Kathrin Thrum, gediplomeerd psycholoog, Bad Tölz
 61. dr medisch Herwig Finkeldey, anesthesist, Berlijn
 62. dr Heinz Palla, anesthesist, Berlijn
 63. dr met betrekking tot. natuurlijk Stefan Rauschen, bioloog, Jülich
 64. dr med Margot D. Kreuzer, specialist in psychosomatische geneeskunde, psychotherapie, psychoanalyse, traumapsychotherapie, sekstherapie, Rosenheim
 65. dr Jessika Piechocki, onderwijswetenschapper, Halle/Saale
 66. dr medisch Gerd Jansen, dokter Fürstenfeldbruck
 67. dr medisch Inga Wermuth, dokter, München
 68. dr medisch Sabine Drubba, dokter, München
 69. dr medisch Maike Kohnert, dokter, Bad Tölz
 70. dr Ingeborg Kraus, Dipl.-Psych. PP, traumatherapeut, supervisor en beoordelaar, Karlsruhe
 71. dr Carsten Grötzinger, moleculair bioloog en kankeronderzoeker bij de Charité – Universitätsmedizin Berlin
 72. Christiane Härdel, specialist in neurologie, Berlijn
 73. PD dr habil. Timur Sevincer, psycholoog, Hamburg
 74. Bijan Kafi, hoofd communicatie bij een wetenschappelijke financieringsstichting, Bremen
 75. dr Imke Otten, specialist neurologie/psychiatrie, Berlijn
 76. dr fil. Sibylle Paulsen, analytisch kinder- en jeugdpsychotherapeut, Berlijn
 77. dr Anna von Wirth, dokter, München
 78. Susanne Storm-ademhalingsleraar, Berlijn
 79. Dipl. Psych. Stefanie Bode, gediplomeerd psycholoog, psychologisch psychotherapeut, MA politicologie, Freiburg
 80. Dipl. psych. Gela Becker, gediplomeerd psycholoog, Berlijn
 81. Dipl. Psych. Claudia A. Denscherz, gediplomeerd psycholoog, München
 82. Hannes Ulrich, psycholoog, sekstherapeut, Berlijn
 83. Hanneke Kouwenberg, arts, specialist nucleaire geneeskunde en radiologie
 84. Christoph Ahlers, klinisch seksuoloog, sekswetenschapper, Berlijn
 85. Petra Patzwaldt, gecertificeerd klinisch, onderwijs- en crisispsycholoog & Bachelor of Education, Hamburg
 86. Arne Brettschneider, psycholoog, Keulen
 87. Peter Grande, biochemicus
 88. Dipl.-Psych. Münevver Köse-Yanar, psychologisch psychotherapeut, psychoanalyticus, Berlijn
 89. Dipl. Psych. Rosel Kohlberger, psychologisch psychotherapeut, Mönchengladbach
 90. Gunda Schumann, advocaat en socioloog, Berlijn
 91. Dipl. Psych. Imogen Schäfer, psycholoog, psychotherapeut/ psychoanalyticus, Berlijn
 92. Dipl. Psych. Stefanie Heinrich, gepensioneerd psychologisch psychotherapeut, Berlijn
 93. Brigitte von der Twer, specialist algemene geneeskunde, psychotherapie, Mittenwalde
 94. Dipl. Med. Silke Hildebrandt, arts, München
 95. Dipl.-Psych. Caroline Schenkenbach, psychologisch psychotherapeut en psychoanalyticus, Heidelberg
 96. Dipl. psych. Birgit Reichardt, psycholoog. Psychotherapeut/psychoanalist, Berlijn
 97. Hannelore Pottag, familie- en relatietherapeut, Berlijn
 98. Kerstin Komischke, gediplomeerd psycholoog, München
 99. Johanna Naumann, psychoanalyticus, Hamburg

andere disciplines

 1. Anna Weber, vertegenwoordiger van de belangengroep “Transteens concern gerechtigd”, adviseur, Keulen
 2. Beate Melzer, vertegenwoordiger van de belangengroep “Transteens concern recht”, adviesbureau voor buitenlandse handel, Düsseldorf
 3. Martina Haardt, woordvoerster van de LGB Alliantie
 4. Ulrike Dingebacher, keurmeester, München
 5. PD dr Jantine Nierop, docent praktische theologie aan de Universiteit van Heidelberg
 6. Ass. juris Eva Engelken, bedrijfsjournalist, eigenaar van Klartext.kommunikation für Rechtsanwälte, Mönchengladbach
 7. Frank Adelmann, Diplom Kaufmann, Berlijn
 8. Hartmut Finkeldey, BA cultuurwetenschapper en auteur, Hamburg
 9. Montserrat Varela, vertaler en redacteur, München
 10. Cornelia Kaminski, auteur en senior docent aan de Wigbert School in Hünfeld, Fulda
 11. Carina Gasparic Kleuterjuf, Dachau
 12. Bernhart Leutert-Scholler, hoofd van de afdeling Verpleging en Onderwijs, Deggendorf
 13. Tobias Gsell, verpleegster curatief onderwijs, Augsburg
 14. Marina Pietert, bankbediende, München
 15. Björn Hennel, werkzaam in het commerciële management, München
 16. Arvin Sheikhololouki, sporttherapeut, München
 17. Sabine Constabel, gediplomeerd maatschappelijk werker, Calw
 18. Michael Henke Dipl.-Ing., Dortmund
 19. Franziska Swars, leraar speciaal onderwijs, Teltow
 20. Margaret Diehl, gediplomeerd simultaantolk, gepensioneerd, Berlijn

DossierIdeologie statt Biologie im ÖRR“ (Ideologie in plaats van biologie in de Openbare Omroep)

Dit dossier vormt de basis voor een open klachtenbrief ondertekend door wetenschappers en artsen over de berichtgeving van de publieke omroep (ÖRR) i.v.m. wetenschappelijke onderwerpen. Er werd een breed scala van uitzendingen geëvalueerd, van grote omroepen zoals ARD en ZDF tot bijdragen van sociale media zoals “Quarks” of “reporter”.

Origineel: EVA ENGELKENAufruf: Schluss mit der Falschberichterstattung des öffentlich-rechtlichen Rundfunks!

Home » Oproep: stop valse berichtgeving door publieke omroepen!

Share This