Fourth Wave

Gepubliceerd op 12 maart 2023
door Dana Vitalosova
Origineel: Fourth WaveSwitzerland: Minors, Including under 14s Have Undergone Sex-Change Operations

Persbericht AMQG: Chirurgies de changement de sexe: les hôpitaux suisses opèrent de plus en plus de mineurs
Officiële gegevens van het Federaal Bureau voor de Statistiek over het aantal “geslachtsveranderende” operaties tussen 2016 en 2021

Uit officiële Zwitserse ziekenhuisstatistieken blijkt dat bij meisjes onder de 14 gezonde borsten zijn verwijderd en bij jongens onder de 18 de penis werd geamputeerd.

Sinds 2018 zijn in Zwitserland zeker tien meisjes tussen de 10 en 14 jaar onder het mes gegaan om hun gezonde borsten operatief te laten verwijderen binnen de zogenaamde genderbevestigende zorg. Minstens 58 jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 19 jaar hebben een “torsoplastie” ondergaan om een mannelijk ogende borst, heeft een Zwitserse vereniging onthuld. Volgens de AMQG gepubliceerde gegegens, is in diezelfde periode bij drie jongens onder de 18 jaar de penis geamputeerd.

AMQG, een Zwitserse vereniging die pleit voor een “op bewijs gebaseerde benadering voor jongeren met genderverwarring”, heeft de openbaar beschikbare cijfers over “genderbevestigende operaties” verkregen van het Zwitserse federale bureau voor de statistiek. Volgens het persbericht van de vereniging vertegenwoordigen deze statistieken niet het werkelijke aantal Zwitserse transidentificerende kinderen en jongeren die zijn geopereerd, aangezien ze “geen poliklinische behandelingen of operaties in privéklinieken bevatten”.

Ook bij de Zwitserse jongvolwassen bevolking nemen geslachtsoperaties toe. In de leeftijdsgroep onder de 25 jaar is volgens AMQG het aantal “genderbevestigende” dubbele borstamputaties de afgelopen zes jaar met meer dan 11.000% toegenomen. Het aantal “geslachtsveranderende” operaties bij mannen onder de 25, dat wil zeggen amputaties van de penis en het scrotum en neo-vaginale constructies, is ook “drastisch toegenomen”.

Volgens de website van een Zwitserse plastisch chirurg worden dubbele borstamputaties voor Zwitserse meisjes met genderdysforie, gedekt door de ziektekostenverzekering. Niet-Zwitserse inwoners hebben tegen betaling toegang tot de operaties. Berichten op transgenderforums suggereren een prijs die kan oplopen tot 18.000 Euro voor een borstamputatie door een in Zürich gevestigde arts Britta von Stumberg. De chirurg, gespecialiseerd in het ‘vermannelijken’ van borstamputaties, heeft internationale bekendheid verworven, zo heeft AMQG onthuld. Video’s van jonge patiënten die haar aanbevelen, zijn meer dan een miljoen keer bekeken op TikTok.`

 

In 2022 sloot Zwitserland zich aan bij 4 andere Europese landen in de erkenning van gender self-id (gender zelf-identificatie). Sindsdien kan iedereen vanaf 16 jaar of ouder het legale geslacht wijzigen door middel van een eigen verklaring bij een bureau van de burgerlijke stand. Onder de 16 jaar kan dit met toestemming van hun voogd.

Er bestaat echter geen nationale richtlijn over ‘genderbevestigende operaties’. Volgens het AMQG-persbericht verwijzen lidstaten van de Zwitserse confederatie (kantons) naar de aanbevelingen opgesteld door het World Professional Association for Transgender Health (WPATH), een Amerikaanse non-profitorganisatie.

In 2022 had het WPATH eerst minimumleeftijden vastgelegd voor geslachtsoverschrijdende hormonen en ‘gender affirmatieve operaties’. Maar “zeer kort nadat het document openbaar werd gemaakt, werd een grote onverwachte ‘correctie’ uitgevoerd”, meldt Genspect. Volgens de organisatie zijn door de correctie alle minimumleeftijdseisen geschrapt.

In hun persbericht benadrukte AMQG het feit dat de Zwitserse samenleving grotendeels ontkent dat er genderoperaties worden uitgevoerd bij kinderen en jongeren. In mei 2022 beweerde een woordvoerder van een invloedrijke vereniging in Genève die “transkinderen steunt”, Le Refuge, dat er in Zwitserland geen kinderen werden geopereerd.

“Er zijn geen kinderen die een operatie ondergaan, noch tieners, noch jonge kinderen. Seksuele aanpassingen of torsoplastieën worden gedaan wanneer ze volwassen worden, of zelfs daarna. Het komt vrij zelden voor dat ze eerder zijn gedaan. Dus dat is geen onderwerp.” zei ze.

De website van een andere Zwitserse organisatie die pleit voor “genderbevestigende zorg” voor kinderen en jongeren, Agnodice, beweert dat de enige mogelijke interventie vanaf de leeftijd van 14 jaar een borstamputatie is, en dat genitale chirurgie wordt uitgevoerd vanaf de leeftijd van 18 jaar.

In een gesprek met 4W beschreef Stéphane Mitchell, vice-president van AMQG hun motivatie voor het publiceren van de gegevens: “We willen dat het debat gebaseerd is op feiten en cijfers. Wat de gegevens laten zien, is dat kinderen en tieners worden verminkt in Zwitserse ziekenhuizen. We zullen de cijfers blijven volgen om te zien hoe de recente Self-ID-wet aanslaat.”

Origineel

4WSwitzerland: Minors, Including under 14s Have Undergone Sex-Change Operations

Persbericht AMQG: Chirurgies de changement de sexe: les hôpitaux suisses opèrent de plus en plus de mineurs
officiële gegevens van het Federaal Bureau voor de Statistiek over het aantal “geslachtsveranderende” operaties tussen 2016 en 2021

Share This